Nekoliko podataka

Vlašićki sir

Vlašićki sir spada među najbolje bijele sireve u salamuri/surutki. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i postalo ime za planinu Vlašić. Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina, pa se danas vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije.

Sir se izvorno proizvodi od nepasteriziranog, svježeg ovčjeg mlijeka, odmah poslije mužnje. Radi se uglavnom na planini u sirarskim kolibama (katunima) i obično se na planini čuva 2-3 mjeseca da zrije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga uglavnom u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčjeg mlijeka prejaka. Sir se tradicionalno reže u kriške i pakira u ambalažu za distribiciju.

VLAŠIĆKI SIR

Duga tradicija

Pretpostavlja se da su recept za pravljenje ovog sira na ove prostore donijeli nomadski stočari s istoka. Domaće stanovništvo je preuzelo i prihvatilo način pravljenja pa se danas vlašićki sir proizvodi širom Bosne i Hercegovine.

Vlašićki sir - jedan od najboljih bijeli sireva u salamuri/surutki

JOŠ NEKOLIKO ČINJENICA

ISTRAŽI OKRUŽENJE VLAŠIĆA